20 Mart 2018 Salı

Yunan Mitolojisinde Tanrıça Artemis Kimdir? | Eser İncelemesi

     
     Artemis, Akdeniz çevresinde bin yıllarca tutunmuş bir tanrıçaya belli bir süre içinde ve belli bir bölgede verilen addır. Kaynağı Orta Anadolu’da bulunduğu en son arkeolojik kazılardan kesinlikle anlaşılan ve genel olarak Ana Tanrıça diye tanımlanabilen bu tanrısal varlık Yunan din ve efsanelerinde Artemis diye anılır. Bu tanrıçanın kültü Anadolu’dan Mezopotamya’ya, Suriye, Lübnan ve Filistin yoluyla Mısır’a ve Ege adalarıyla Girit’e kadar bütün Akdeniz kıyılarını kapladığı gibi, Yunanistan ve İtalya’ya da yayılmış, ayrıca kuzeyde İskandinav ülkelerine dek sokularak iz bırakmıştır.

    Baş tanrı Zeus’un Leto’dan olma ikiz çocuklarından biri olarak Olympos tanrıları arasında yer alır ve avcı tanrıça olarak tanınır.

    Her zaman kısa bir tunik giyer ve avcı karakterini vurgulamak üzere elinde ok ve yay taşır. Tanrıçayı bize tanıtan başka bir önemli unsur da başına yerleştirilmiş olan hilal motifidir. Bu motif daha geç yıllarda Artemis’in ay tanrıçası Selene’yle bir tutulmasından kaynaklanır.

    Tanrıça çoğunlukla bakirelerden oluşan bir grup kadınla dolaşır. Yanından hiç ayırmadığı iki hayvanı da köpek ve geyiktir.


-Daha net görebilmek için resimlerin üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.


*Paul Bril, Artemis ve Kallisto, 1620, panel üzerine yağlıboya, 49x72 cm, National Gallery, Londra.




*Peter Paul Rubens, Artemis ve Kallisto, 1639, tuval üzerine yağlıboya, 202x323 cm, Museo Nacional del Prado, Madrid.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder